Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért

Közhaszúsági jelentés

Hungary - Magyarország


Association committed to a liveable life of the patients affected by colorectal cancer

Számlaszámunk

Meggyógyulhatsz Egyesület 65100084-11322957

Sajtófigyelő

Hozzászólások

Rehabilitáció ???

 

 MTI OS Hírek
 
2010. február 4., 21:01
NYÍLT LEVÉL - Dr. Herczog László Szociális és Munkaügyi miniszternek (1. rész)
    Budapest, 2010. február 4., csütörtök (OS) - Avagy pattog a labda, játszik a hatalom a kisember életével!

    
Miniszter Úr! Olvassa el a levelet, azután Önben is felmerül a kérdés, milyen orvosokat foglakoztatnak, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetben? Őket emberileg, szakmailag ki vizsgálja meg, hogy alkalmasak e feladatuk ellátására? Ki ellenőrzi, hogy mikor élnek vissza reájuk ruházott jogkörükkel? Talán ha Ők is bekerülnek a tagjaink közé, akkor fogják átérezni annak a betegtársunknak a helyzetét aki az alábbi segélykérő levelet írta!
Várom soron kívüli válaszát,
Dobolyi László, Elnök 
Meggyógyulhatsz Egyesület, 1065 Budapest, Bajcsy Zs. u. 45
www.meggyogyulhatsz.hu
Történetemmel szeretném felhívni a figyelmet a rokkantsági nyugdíjjogosultság változásai során kialakult méltánytalan helyzetekre

A rokkantságom története

2004-ben kerültem kapcsolatba a számomra addig ismeretlen betegséggel. Vizsgálat, szövettan,- a kegyetlen diagnózis,- sugárkezelés majd műtét következett. Rosszindulatú végbéldaganat miatt végleges sztómás lettem. A sztóma görög eredetű szó, szájadékot jelent, melyet a sebészek a vékonybélen (ileostoma), a vastagbélen (colostoma), vagy a vizeletelvezető rendszeren (urostoma) ürülő tartalom elvezetése érdekében a hasfalon készítenek. - nekem colostoma van.
A műtét után le akartak rokkantosítani, de mivel akkor én még csak 49 éves voltam és mindig dolgoztam- erről hallani sem akartam, nem egyeztem bele. Még 4 hónap sem telt el műtét után és újra munkába álltam. Nem volt egyszerű feladat, mert a munkahelyen már 3 hónap után leírtak , nem akarták, hogy ilyen állapotban vissza menjek dolgozni és mindenféle orvosi igazolást,szakvéleményt kellett beszereznem amivel igazolhattam hogy képes vagyok a munka végzésre .Mindenáron bizonyítani akartam, hogy megállom a helyemet mind a munkában, mind a családban,és még akkor csináltam a 2. diplomámat is.Örökös stresszben éltem az állapotom miatt.. Ugyanis az ilyen betegek nem tudnak bizonyos dolgokat szabályozni szto-más-ságuk miatt. Az egészséges végbél rendelkezik záróizomzattal, működését akaratunkkal tudjuk befolyásolni. A sztóma önálló életet él, a sztómaviselő általában semmilyen hatással nincs rá. A bélgázok és a széklet jelei a legváratlanabb időben, helyen és szituációban jelennek meg. A sztómás semmit nem tud tenni ellene. ő maga is csak az utolsó utáni pillanatban érzi meg, megtörtént a baj. És találkozik a környezete, családja, munkahelye megszégyenítő megvetésével.Gond volt az étkezés, az utazás, az egyéb helyeken (hivatalok) való megjelenés, részvétel, a munka. Az ember nem tudhatja előre, hogy mikor kerül kellemetlen helyzetbe, a társadalmi környezet pedig nem tolerálja ezeket a másságokat.Ha az ember titkolja másságát, különcnek tartják, ha ismerik betegségét szánakoznak rajta. Előbb- utóbb így is úgy is kiközösítik. Az örökös feszültség, stressz helyzet teljesen kimerített-nem bírtam tovább dolgozni.Terhelhetőségem jelentős mértékben csökkent.2006 decemberében magam kértem a rokkantosításomat.Akkor az állapotomat 67% munkaképesség csökkenésben állapították meg.Ez III:csoportú rokkantságnak felel meg.A hosszan tartó stresszes állapot miatt sikerült egy epeműtétet is összehozni.2009 decemberében felülvizsgálatra került sor, ahol a legfontosabb kérdések:iszom e, dohányzom e, van e jogosítványom, mikor és hol dolgoztam utoljára. Egészségemről nem is kérdeztek. Az azért elmondható, hogy az elmúlt 3 évben az egészségi állapotomban javulás, változás nem történt.Nekem ezzel az állapottal életem végéig kell így élnem A vizsgálat során mintegy zárójelben megjegyezve közölték: az ilyen betegek 5 éven belül meg szoktak halni Aki meg életben marad-nyűg a társadalomnak, mert csak fizetni kell utána-ezért inkább kirakják a rokkantsági nyugdíj rendszeréből.
Megköszöntem a jóleső szavakat, majd jött a határozat:2010 február 1-vel megszüntetik az ellátásomat. Indoklás: Össz-szervezeti károsodás 40%- közepes mértékű! Még azt is leírták, hogy:rehabilitálható vagyok! Csak tudnám, hogy hogyan!
A rokkantsági nyugdíjjogosultság változásaiban az van, hogy a rokkantságot kifejező orvosi és jogi feltételek közé az eddigi 67%-os munkaképesség csökkenés helyére az 50-79%-os egészségkárosodás került. Akkor ez nálam miért 40%?
Valamint a335/2009.(XII.29) Kormányrendelet mellékletében (8.pont) a mesterséges testnyílással rendelkezőket súlyos fogyatékosságnak minösülő betegnek tartják. Akkor miért van ez a kettősség, hogy egyszer így, másszor meg úgy bírálnak el bennünket. Én úgy érzem mindent elkövettem, hogy vissza kerülhessek a munka világába, most mégis itt állok 55 évesen, 36 év munkaviszonnyal ellátatlanul. Ugyanis nem vagyok jogosult,csak rendszeres szociális járadékra aminek összege igen minimális, talán a segédeszközökre + a szükséges gyógyszerekre elegendő lesz. Táppénzen szinte soha nem voltam , gyermekeimmel is csak 2,illetve 1 évig maradtam otthon Gyesen. Igen méltatlannak érzem ezt a helyzetet. Természetesen beadtam a fellebbezésemet. Nemcsak a magam, hanem sorstársaim miatt is írok,ugyanis már néhányan szintén kerültek ilyen helyzetbe. Sajnos tudok olyan sorstársról akit a II.fokon is elutasítottak.
A Magyar ILCO Szövetség igyekszik segíteni a sorstársakon, felhívják a politikusok, képviselők és minisztériumok figyelmét a kialakult méltánytalan helyzet miatt. A fogyatékossággal élők emberi jogainak védelme az állam kötelező feladata.
Veszprém 2010. 02.02
Máté Lászlóné
matelaszlone@freemail.hu

    Kiadó: Meggyógyulhatsz Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel. 
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős. 
    © Copyright MTI Zrt.

4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr541733281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ani50 2010.02.28. 10:35:05

A "nyiltlevél"-hez, illetve rokkantságom történetéhez szeretnék hozzászólni.
Leírhatnám történetemet, de feleslegesnek tartom, mivel szó szerint ugyan ez!
Utána olvastam a "rehabilitáció'-nak, igen... okosabb lettem, azért vagyunk visszaminősitve, mert ha megmaradunk 50 %-nak, akkor járna a rehabilitációs járadék, illetve az hogy ha együttmüködünk vállalják az elhelyezésünket, ami ugye nyilvánvaló, hogy senkinek nem kellünk, munkahely nincs, még az egészséges embereknek se, nem hogy nekünk rokkantaknak 50 év felett. Igy marad az alamizsna 30 év munkaviszony után.
Az elmélet nagyon szépen meg van fogalmazva, hogy segitsünk szegény megváltozott munkaképességü embereken! Igen segítenek! a nyomorba taszítani, megalázni, még az a kevesett is elvenni, ami idáig a létbiztonságot jelentette!

www.meggyogyulhatsz.hu 2010.02.28. 11:21:02

@Ani50: Kedves "Ani50" próbálja meg felhíni a rehab vonalunkat, hátha tudunk segíteni munkahely ügyben. Az MTI -hez feltett nyílt levélre szokás szerint nem reagált senki illetékes. Talán lesz változás ha ez a mostani banda a megérdemelt helyére, a szemétre kerül.
Üdvözlettel Dobolyi László

Ani50 2010.02.28. 12:16:30

@www.meggyogyulhatsz.hu: Kedves Dobolyi úr! Köszönöm a lehetőséget! Egyenlőre még harcolok, ameddig lehet fellebbezek Üdvözlettel: P. Ani

mineral 2010.11.22. 08:32:08

Sajnos ez a helyzet,és mi tehetetlenek vagyunk a jog csavarás és nagy mértékű,szándékos időhúzásukkal szemben. Az én ügyem 2006 ősze óta húzódik. I.fok40%, II.fok 40%, igazságügyi szakértő 50% (régi rendszer szerint). Ekkor a tárgyaláson a bírónő arra utasított hogy újra kell kezdenem az egészet mert új törvény lépett hatályba. Én amikor megjegyeztem hogy az én ügyemet még a régi szerint kell kezelni,hőbőlőgve kioktatott-ne hogy már a jogot jobban tudjam mint ő-pedig nem volt igaza. A határozatban erről már egy szó sem volt így ezt nem tudtam megtámadni. Saját hibámon kívül újra kezdtem az egészet most már az úgy nevezett egészség károsodás szerint. I.fok 32%, II.fok 32%, igazságügyi szakértő 40% (ugyanazzal az indokkal mint az első esetben). Orvosi leletekben van leírva, hogy szakmámban nem, utolsó munkakörömben nem, könnyű fizikai munkakörben nem dolgozhatok. Ezzel szemben nem minősítenek rokkantnak. Itt egy ellentmondás áll fenn az objektív szakorvosi igazolt műszeres vizsgálatok-és a szubjektív parancsra alul értékelő "orvosi"vélemények között. Többszöri kérésemre:adják meg a pontozási rendszerük elérhetőségét,válaszra sem méltattak. Ennek csak egy okát látom. Valószínű hogyha a betegségeimre adható minimális értékekkel számolnánk is, messze az őáltaluk leírt % feletti értékre jutnánk. Elérhető a számítási módszerük valahol? Ha most a 40 %-ra adható járadékot kérem nagy valószínűséggel elutasítanak mert már munkaviszonyom több mint két éve nincsen,2006-ban dolgoztam utoljára addig 35 éves munkaviszonyom volt.
süti beállítások módosítása