Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért

Közhaszúsági jelentés

Hungary - Magyarország


Association committed to a liveable life of the patients affected by colorectal cancer

Számlaszámunk

Meggyógyulhatsz Egyesület 65100084-11322957

Sajtófigyelő

Hozzászólások

A Rák Világnap margójára - avagy gondolatok, a Magyar Betegségügyről!

Letudtuk a Rák Világnapi rendezvényt, "kilehet pipálni”!
Az elhangzott előadások sok fontos információval szolgáltak, melyek vegyes érzelmeket, indulatokat váltottak ki a részvevőkböl. Sajnos a mai közszolgálatiság nem működik, a meghívott TV társaságok közül, csak Fix TV sugárzott hiteles összefoglalót az eseményről.
Előadásomban hiteles, ellenőrizhető adatokkal szolgáltam az Egészségügyi Minisztérium hozzáállásáról, a szűrővizsgálatok mai állásáról, a megelőzési stratégiájukról, amely sajnos egyenlő a nullával. Ez az ország lakosságának drámája, mely úgy gondolom elfogadhatatlan. Egy újságírótól kaptam egy levelet, melyben értesít, hogy lekérdezte az EÜ Minisztériumban, hogy az általam említett számadatok stimmelnek e? A Minisztérium sajtóirodája a következő választ küldte, újságjának:
 
"Az összegek stimmelnek, de fontos tisztázni, hogy nem pénzügyi okai vannak annak, hogy jelenleg leálltak a vastagbélrák-szűrések. A modellprogram 3 éve folyik, ezért szükségessé vált a program monitorozása, hiszen ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire hatásos és eredményes ez a szűrési forma, nélkülözhetetlen az eddigi eredmények vizsgálata. Jelenleg a program összegzése, a tapasztalatok, eredmények értékelése történik. A monitorozás eredményének függvénye lesz a program további mikéntjének, folytatásának kérdése. "
 
Nézzük meg és elemezzük ezt a semmit mondó, standard választ.
 
-         Nem igaz, hogy a modellprogram három éve folyik, mert ha felmegyünk az ANTSZ honlapjára, láthatjuk, hogy már 1997.-98.-as adatok is megtalálhatóak a modellszűrésekről. Az eredményességet szintén az itt elhelyezett táblázatok is alátámasztják, egészen 2007.június 30.-ig, tehát ez, hogy úgy mondjam „rizsa”. A válasz, a kérdező lekezelése.
-        A "program összegzése" szintén megdől, mert ezek rendben összegezve vannak éves szintű lebontásban.
-        Az pedig végképen „kiveri a biztosítékot”, hogy a „monitorozás eredményének függvénye lesz a program további mikéntjének, folytatásának kérdése. "
-         Miről beszélünk? A nátháról, vagy a rákról?
-         Meddig modellezgetnek még?
-         Mi van a lakosság és elsősorban a veszélyeztetett réteg átfogó szűrésével?
-        Ameddig az Egészségügy „csinovnyikjai” ücsörögnek a döntésen, hány ember betegszik meg?
-         Hányan hallnak meg a betegségben?
-         Ne feledjék, évente 9000 az új vastag- és végbélrákos beteg!
-         5000 halott, majdnem fele – fele arányban, a nők és a férfiak!
-     Gyászos adatok ezek. 
-     Időben felfedezve a 80 % megmentehető lenne! 
 
Kérdések, válaszok nélkül. Úgy tűnik a Magyar Egészségügyi Minisztériumi vezetést nem érdekli, a Magyar ember, csak a „profit orientált egészségügy” létrehozása!
Már pedig ez így nem működhet, mert emberekről van szó, nem tárgyakról!
Egészségügyi reform?
Miről beszélünk?
 
Dobolyi László
elnök

Szóljon hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr94332195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása