Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért

Közhaszúsági jelentés

Hungary - Magyarország


Association committed to a liveable life of the patients affected by colorectal cancer

Számlaszámunk

Meggyógyulhatsz Egyesület 65100084-11322957

Sajtófigyelő

Hozzászólások

Rák Világnap - 2008. február 4.

Szeretném köszönetemet kifejezni, Flanek Éva egészségügyi szakújságírónak, a DAGANATOK.hu felelősszerkesztőjének, hogy maximális hitelességgel visszaadta, az általam elmondottakat, a Rák Világnapja alkalmából, az Egészségügyi Minisztériumban tartott rendezvényről. Ellentétben, a velem riportot készítő TV társaságokkal szemben, akiknek főszerkesztői, szavaimat -engedélyem nélkül-, szöveg környezetükből kiragadva, így jelentősségét, mondanivalómat megváltoztatva, manipulatívan, töredékében, megvágva, a lényeget elhallgatva, adták le híradásaikban! Botrányos! A legsötétebb pártrendszert idézve tettükkel! Ennyit a Magyar demokratikus tájékoztatásról!

Mégegyszer köszönet a hiteles tudósításért,

Dobolyi László

A cikk:

Nulla forint vastag- és végbélrák szűrésre 2008-ban

A hazánkban második vezető halálokként számon tartott vastag- és végbélrák populáció szintű szűrését eddig a módszerrel kapcsolatos szakmai viták akadályozták. Az idáig hallható információk a modellszűrés kiterjesztésével, az országos program bevezetésével biztattak. Az idei Rák Világnapi rendezvény egyik előadója tegnap azt állította: az egészségügyi kormányzat költségvetésében idén nulla forintot különítettek el a vastag- és végbélrák szűrésére. Az illetékes szerv, az ÁNTSZ illetékese kérdésünkre megerősítette az információt.

Dobolyi László maga is érintett a vastagbélrákban, jelenleg kemoterápiás kezelésekre jár. A 2006-ban alapított "Meggyógyulhatsz" Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnökeként tartott előadást 2008. február 4-én a Rák Világnapja alkalmából rendezett nyilvános eseményen az Egészségügyi Minisztériumban.

A megjelent közönség - újságírók, betegségben érintettek és érdeklődők - megdöbbenéssel hallgatták a Dobolyi László által bemutatott adatokat és beteg-visszajelzéseket.

Legsokkolóbb hírként Dobolyi László arról számolt be, hogy az idei évben az egészségügyi kormányzat nulla forintot különített el a vastag- és végbélrák szűrésére, holott a szakma egyértelmű véleménye szerint ez lenne a méhnyakrák és az emlőrák mellett a harmadik olyan ráktípus, ami megfelel a populáció szintű szűrés feltételeinek.

Ahogy Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Rák Világnapi eseményen elismételte, évek óta szakmai, illetve álviták akadályozzák a vastag- és végbélrák szűrés bevezetését. Kásler Miklós, és a Daganatok.hu által korábban megkérdezett, szűréssel foglalkozó szakemberek szerint egyértelműen a székletteszt az a rendelkezésre álló költséghatékony módszer, amivel eredményesen, korai stádiumban, még gyógyítható állapotban felfedezhető a betegség, így jelentősen csökkenthető lenne az e miatti halálozások száma. Évente mindegy ötezren halnak meg Magyarországon vastag- illetve végbélrákban.

Ahogy 2007-ben a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatta a Daganatok.hu-t a szűrésekkel kapcsolatos tervekről „Meg kell szervezni a 45-65 év közötti nők és férfiak számára a vastag- és végbélszűrés rendszerét. Ez egy 2004 óta fokozatosan bővülő modellkísérlet, aminek befejezését országos program követi majd." (Az előzményekről olvassa el korábbi cikkünket: Szeptemberben dönthetnek a vastag- és végbélrák szűréséről)

Ezzel ellentmondónak tűntek a Dobolyi László által a Rák Világnapon bemutatott adatok. Ezek szerint a szűrésekre fordított összeg 2006. július 1-től 2007. június 30-ig 52.735.000 Ft volt, 2007. július 1-től a december végi elszámolásig 15 millió forint lett, 2008-ra pedig nulla forint az erre a célra biztosított összeg.

Megkérdeztük Budai András országos szűrési koordinátort, mennyi pénz áll rendelkezésre a szervezett szűrésekért felelős ÁNTSZ számára idén a populáció szintű szűrésekre alkalmas ráktípusok szűrésére. Budai András megerősítette, hogy 2008 első fél évére a vastag- és végbélrák szűrésére nem áll rendelkezésre pénz. Ennek oka a szakember elmondása szerint az, hogy ebben az időszakban az idáig folyó modellkísérletek kiértékelése zajlik, illetve az egészségügyi kormányzat döntése szerint egy másik sokakat érintő ráktípus, a szájüregi rákok szűrésére indul 220 háziorvos, fogorvos és foglalkozás-egészségügyi szolgálati orvos részvételével modellkísérlet, amire 91 millió forintot különítettek el. Összehasonlításképp az emlőszűrés szervezésére ugyanezen időszakra (2008 első fél évére) mintegy 122 millió forint, méhnyak-szűrésre 100 millió forint áll az ÁNTSZ rendelkezésére. A szájüregi rákok szűrése egyébként - ahogy Budai András elmondta - minden háziorvosnak és fogorvosnak most is dolga lenne.

Vastag- és végbélrákos betegek problémái civil szemmel

Többek között a daganatos betegek fájdalomcsillapításának elégtelenségéről, a kolonoszkópiás vizsgálatoknál kérhető bódítás egyre gyakoribb megtagadásáról, az egészségügyi kormányzat szűréshez való hozzáállásáról és a hátra lévő egészségügyi változásoktól való félelmekről beszél Dobolyi László, a „Meggyógyulhatsz" Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke kemény hangú előadásában - hallgassa meg nálunk! A Rák Világnapon elhangzott összes előadás meghallgatható nálunk, és a Vital Rádió honlapján.

Olvassa el a Rák Világnapján tartott eseményről készült összefoglalónkat! A Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvényén előadást tartott Dr. Vasváry Katalin, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Prof. Dr. Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Dobi Bálint főosztályvezető helyettes a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumból, Dr. Budai András országos szűrési koordinátor, Dobolyi László, a Meggyógyulhatsz Egyesület a Vastag- és Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért elnöke, Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, valamint Henter Izabella dietetikus.

Daganatok.hu

 

Szóljon hozzá!

Címkék: rák szűrés világnap

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr27291839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása