Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért

Közhaszúsági jelentés

Hungary - Magyarország


Association committed to a liveable life of the patients affected by colorectal cancer

Számlaszámunk

Meggyógyulhatsz Egyesület 65100084-11322957

Sajtófigyelő

Hozzászólások

Vastagbélrák Megelőzése Európában

 

Beszámoló

a

Vastagbélrák Megelőzése Európában c.

konferenciáról

Brüsszel, 2007. május 9.

 A konferenciát a németországi Félix Burda Alapítvány szervezte, melyhez több egészségügyi és orvos szervezet is csatlakozott és támogatást nyújtott.

 A konferencia célja az volt, hogy felhívja az európai országok döntéshozóinak figyelmét a vastag- és végbélrákos megbetegedések megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszó szűrővizsgálatok jelentőségére.

 Az Európai Unió 27 tagállamában a vastag- és végbélrákos megbetegedések előfordulási és ezek halálozási aránya rendkívüli eltéréseket mutatnak. A legmagasabb megbetegedési és halálozási arányok Csehországra és Magyarországra jellemzőek, míg a legalacsonyabbakat Görögországban regisztrálták. Európa több országában figyelhető meg csökkenő tendencia a halálozási arány tekintetében az elmúlt két évtizedben (Olaszország, Finnország, Hollandia, Izland, Skócia, Franciaország, Svédország, Anglia, Dánia, Németország, Ausztria, Svájc), míg néhány országban a trend továbbra is növekedést mutat (Észtország, Szlovénia, Spanyolország, Lengyelország, Szlovákia).

 Európában minden második megbetegedett ember meghal a betegség következményeként, ami azért megdöbbentő adat, mert ez is olyan rákbetegség, ami kezdeti stádiumában szinte 100%-os valószínűséggel gyógyítható. Ezért hangsúlyozta a konferencia a korai felismerésnek a rendkívüli jelentőségét, ami a veszélyeztetett, 50 év feletti korosztály megfelelően előkészített és minőségellenőrzött teljes körű szűrésével megoldható lenne.

 A konferencián négy ország (Franciaország, Csehország, Finnország, Németország) szakembere ismertette az általuk bevezetett vagy bevezetés alatt álló szűrési rendszerük jellemzőit és eredményességi adatait. Három fajta szűrési eljárást alkalmaznak többnyire az 50 év feletti korosztály bevonásával, a székletvizsgálatos szűrést, amelyet 2 éves periodicitással javasolnak ismételni, a szigmaidoszkópiás vizsgálatot, amely ötéves és a kolonoszkópiás vizsgálatot, amelyet tíz éves periódusokban ismételnek meg. A székletvizsgálatos szűrés pozitív eseteit kolonoszkópiás vizsgálattal ellenőrzik. Az Unió tagországainak felére jellemző gyakorlat a szűrés, mely a teljes körű bevezetés különböző stádiumaiban tart.

 Előadás hangzott el fenti szűrővizsgálatok költséghatékonyságának elemzéséről, melynek kicsengése az volt, hogy bármelyik szakszerűen végzett, teljes körű szűrési eljárás már mai nap is olcsóbb megoldás lenne, mint a megbetegedések orvosi kezelése. Ha ehhez figyelembe vesszük a gyógyító eljárások költségeinek évről-évre növekvő trendjét és kalkulálunk a szűrések viszonylagosan azonos szintű éves költségeivel, akkor ez gazdaságilag is indokolja a szűrés bevezetésének fontosságát.

 Szó volt a konferencián a szűrések gyakorlati problémáiról, nevezetesen a részvétel és vizsgálaton való megjelenés fontosságáról, a meggyőzés különböző formáiról és a lefolytatott kampányok tapasztalatairól. E tekintetben  a német példa és a Félix Burda Alapítvány munkája került bemutatásra.

 A konferencia ajánlásokat fogalmazott meg, melyet Brüsszeli deklaráció néven juttatnak el az európai döntéshozók számára a következő tartalommal:

 

  • Az EU hozzon létre egy intézkedési tervet ’Európa a vastag- és végbélrák ellen’ címmel, mely szorgalmazza a nemzeti szűrési programok bevezetését és elterjesztését.
  • Az EU biztosítson az egészségügyi miniszterek számára egy ütemtervet a vastagbélrák teljes körű szűrésére.
  • Az ütemterv mutasson rá a magas kockázatú csoportok felismerésének fontosságára.
  • Az ütemterv térjen ki a szűrésben résztvevők megfelelő tájékoztatására.
  • Az ütemterv tartalmazzon ajánlást a szűrést megszervező és lebonyolító központi szervezet létrehozására.
  • Az ütemterv tartalmazzon ajánlást a szűrés lebonyolításának minőségbiztosítására.
  • Az ütemterv tartalmazzon ajánlást a szűrés lebonyolításában részt vevő személyzet megfelelő képzésére, a szűrést követő eredmények közlésének módjára és a betegeket érintő további gyógyító tevékenységek biztosítására.
  • Az EU biztosítson forrásokat kutatási programok finanszírozására, melyek a vastag- és végbélrák szűrési programok fejlesztésére és értékelésére irányulnak.
  • Az EU hozzon létre a Brüsszeli Konferencia következményeként egy vastag- és végbélrák elleni összeurópai hálózatot, mely felerősítené a megbetegedések ellen folytatott küzdelmet tudósok, politikusok, egészségügyi biztosítók, betegszervezetek képviselői és egyéb döntéshozók részvételével a tapasztalatok megosztásában és koordinált együttműködéssel.

 

A konferencia a Brüsszeli deklaráció elfogadásával zárult.

Budapest, 2007. május 10.

 Dr. Vári Péter

A Meggyógyulhatsz Egyesület vezetőségi tagja

Szóljon hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6773997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása