Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért

Közhaszúsági jelentés

Hungary - Magyarország


Association committed to a liveable life of the patients affected by colorectal cancer

Számlaszámunk

Meggyógyulhatsz Egyesület 65100084-11322957

Sajtófigyelő

Hozzászólások

Fílmvetítés és beszélgetés a "TŰZMADÁR" Alapítvány szervezésében!

Figyelem! A filmklub májusi találkozójára az eddigiektől eltérően, csütörtöki napon kerül sor.
A szokott helyen - a Szent László kórház 19 -es pavilonjában, a Díszteremben várjuk az érdeklődőket, május 24 -én, csütörtökön,
17 órakor.
Ez az alkalom egy különleges élményt ígér.
Szabó Péter fotóművész elhozza nekünk Háttér című kiállításának képanyagát, és levetíti a kiállításhoz kapcsolódó videofilmjét.
S közben mesél.. szívhez szólóan mesél.

Háttér
avagy: Járt – e már Budapesten?

Szabó Péter kiállítása és filmvetítése

Ünnep volt a kis faluban, amikor a messziről jött ember odaérkezett. Már,hogy maga az érkezése volt a hétköznapokat megtörő különös rendhagyás. Kamerát hozott magával, meg fényképezőgépet: önmagában már ez is rendkívüli. Ám a messziről jött magával hozta a kis faluba a kivilágított Várral a Lánchidat – ezt az egész csodát. S a hatalmas poszterrel az idegen házról - házra járt. Először idegen volt: kívül volt a körön – a falu békéjén.
Aztán... Talán a mosolyában vagy tán a hangjában lehetett valami, amitől megnyíltak a porták, megnyíltak az emberek.
S a messziről jött így már belülről figyelgethetett. Szétteríthette, és felállíthatta Budapest egy darabját a házak udvarán.
A kis falu lakói felvették legszebb ruhájukat – hiszen ünnep van – s a gép elé és a ragyogó háttér elé álltak. Álltak a budapesti képeslapon. Közben vallottak magukról a fényképezőgépnek és a kamerának.
 
A vastag kendő alól kikandikáló ősz tincsek, a szájszögletben meghúzódó mély ráncok kemény munkával töltött hosszú évekről meséltek. Az egymáshoz simuló vállak, egymásba kapcsolódó kezek, a féltőn egymásba karoló idős házastársak az összetartozásról szóltak szavak nélkül.
 
A képek párján Budapest az eredeti poszterré zsugorodik. Látszik a porta, látszik a kert, látszik a ház. Eltűnt a ragyogás. Repedezett a fal, törött a lépcső, kopár az udvar, a tornác oszlopairól hullik a vakolat.
Ez a valóság.

A messziről jött ember most kérdezni akart. Megkapta hozzá a bizalmat, és pereghetett a film. A kérdése mindössze ennyi volt: „Járt –e már Budapesten?”
Ezzel megnyitotta a zsilipet, azután nem tett mást, csak ott volt, és figyelt. A kamerájával és a szívével figyelt a válaszra.

A kiállítás látható volt: 2006. június 17 –én a Hídünnep és június 24 –25 –én a Budapesti Búcsú alkalmából.

Szóljon hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyogyulhatsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7473185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása